Yum..yum..memang suka pun makan
sup tulang merah..kalau bulan ramadhan Mr. Sam rajin mencari sup tulang merah
di bazaar ramadhan woodlands untuk dijadikan hidangan berbuka. Aku di tugaskan
untuk membeli French loaf untuk di cecah. Best. Best. Apa yang best sangat
tentang tulang merah ni. Bukannya ada isi sangat hanya tulang je. Haha. Betul tak
banyak isi akan tetapi kalau pandai membuat sup tulang merah. Cecah supnya
dengan roti peranchis tu dah sedap sehingga mengilat jari haha. Menurut Mr. Sam
yang dia cari dalam tulang adalah tulang som som nya. Slurrp sedap gitu. Ok
memandangkan ada tulang kat dalam ice box dan kalau di biarkan lama alamat tak
di masak. So aku ringankan jari mendial kak ngah kita. Chef bakat terpendam. Hehe
kak ngah kita ni memang champion bab masak memasak. Kalau apa yang aku tak tahu
nak masak. Refer aje kat dia. Jadinya aku tanya kat dia pernah masak tulang
merah. Dia kata alah senang sesangat. Uikk senang sesangat. Berapa senang tu.
Maka aku pun cubalah membuatnya..hehe disebabkan kak ngah aku ni chef bakat
terpendam maka resepi yang di bagi pun main agak-agak. Katanya pandai-pandailah
merasa sendiri. Issk boleh gitu. Nasib baiklah aku ni dah biasa makan tulang
merah. Jadi tahulah rasa tulang merah tu camne.
Bahan2
2kg Tulang kambing (direbus
dahulu air rebusan pertama di buang, rebus lagi sekali air rebusan kedua jangan
di buang untuk di jadikan stok)Sebiji bawang besar di hiris
Bawang besar (di kisar)
Bawang kecil (di kisar)
Halia (di kisar)
Lada kering (di kisar)
Haha tengok tu dia tak bagi
sukatan. Sebabnya dia kata agak-agak sendiri kalau tulangnya banyak. Banyaklah
rencahnya kalau tulang sikit. Sikitlah rencahnya. Hmm mencabar minda ni.
Maklumlah aku ni jarang sekali ke dapur. Tak pelah mulakan dengan “Bismillah”
dan selawat 3 kali insha allah sedaplah masakan anda tu.
Tomato, kentang & carrot (hendaklah
di rebus dan di kisar untuk pekatkan kuah sup tu)
Kobis (di hiris untuk di jadikan
perhiasan)
Rempah bone steak (kata kak ngah
rempah 876 sedap tapi kalau tak de tu belilah apa-apa jenama rempah bone steak)
Sos tomato
Sos cili
2 sudu besar Tomato puri (jangan letak banyak sangat karang masam lak)
Kicap manis
Gula
Garam secukup rasa
Cara-caranya
Air rebusan kedua tulang yang sudah di rebus 2-3
jam tu biarkan di jerang lagi di atas api. Bila dah mendidih tu. Masukkan
hirisan bawang besar, bawang, bawang putih, halia, cili yang telah di kisar ke
dalam periuk. Lepas tu masukkan kentang, tomato dan karot yang di kisar. Lepas
tu masukkan rempah bone steak tu, tomato puri, sos tomato, sos cili dan kicap
manis. Gaulkan dan biarkan dia mengelegak dan sebati dan rempah menyerap kat
tulang tu. Agak-agak bila sup tu dah tak berapa cair. Cubalah rasa apa yang
kurang gula ke sos ke jadi pandai-pandailah tambah kicap manis, sos tomato dan
garam. Rasanya macam manis pedas gitu. Siap. Senangkan tak yah menumis semua main lebur aje hehe. Masa hendak di
hidangkan tu taburkanlah kobis yang telah di hiris tu. Gambar sisipan tak ada kobis sebab masih kat dalam periuk. Hehe.
Happy masaking!
No comments:
Post a Comment