Bangun tidur hari sabtu lepas tetiba je tekak ni
mengidam nak makan rosti..cam best gitu kan sebab dah lama tak makan..so apa lagi cari
resepi di internet seperti biasa terdapat pelbagai method dan bahan-bahan yang
digunakan untuk menyediakan rosti..so aku ambil yang simple nye..biasalah
improvise sendiri.
Bahan
1kg kentang Russet/USA (dikupas kulit
direbus setengah masak sahaja)
Sedikit garamMix herb
Chives kalau takde daun ketumbar pun bole (dihiris)
Mozarella cheese (optional)
Cheddar Cheese (optional)
Garnish
Sour cream & Chives (optional)
Kentang yang setengah masak yang telah
disejukkan itu di parut. Pastikan kentang yang diparut itu kering dan tidak
basah. Masukkan serbuk lada hitam, garam, mixed herbs dan hirisan daun
ketumbar. Kalau nak kick lagi tambahkan mozarrela cheese dan cheddar cheese.
Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Taburkan
kentang yang sudah sebati itu di atas kuali. Biarkan sehingga kentang kelihatan
kekuning-kuningan dan garing jangan telalu garing pulak nanti macam makan
keropok. Nak texture yang garing di permukaan tapi lembut di dalam. Dapat
merasa keenakkan kentangnya. Siap.
Kalau hendak plain rosti boleh di makan
bersama sour cream sahaja. Tapi kalau rasa terlalu plain. Rosti boleh di makan
bersama sausage dan telur ikut suka hati nak makan dengan apa. Sesuai dijadikan
hidangan sarapan pagi. Cubalah sedap you.
No comments:
Post a Comment