Wednesday, 23 October 2013

Brownie Ice cream

Mari kita membuat brownie sendiri..haha kan dah kata tengah rajin so brownie ni aku jadikan dessert buat lasagna yang dibuat tadi..yay yay..bukan kanak-kanak sahaja suka..mak budak dan bapak budak pun suka..


Bahan2
250gm unsalted butter
200gm dark coklat good quality (70% cocoa solids) pecah2kan
50gm kacang hazelnut/walnut yang telah dicincang (optional)
65gm tepung gandum (diayak)
1 sudu kecil baking powder
80gm serbuk koko
360gm gula castor
4 biji telur besar

Cara2
Panaskan oven 180c. Sediakan loyang pembakar. Sapukan sedikit butter di loyang tersebut. Dalam mangkuk gunakan kaedah double boil cairkan butter dan dark coklat. Gaulkan rata. Tambahkan kacang dan kacau sebati.

Didalam mangkuk berasingan masukkan serbuk koko, tepung, baking powder dan gula dan campurkan coklat yang telah dicairkan tadi dan kacau adunan sehingga sebati. Masukkan telur kacau lagi sehingga texture adunan menjadi lembut dan silky.
Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang pembakar dan bakar brownie selama 25 minutes. Jangan bakar terlalu lama kerana hendak mengekalkan moist yang terdapat di dalam brownie.

Biarkan brownie sejuk dan potong bebentuk chunky squares. Kalau nak menyedapkan lagi brownie tambahkan ice cream dan coklat. Yummylicious.

No comments:

Post a Comment