Bahan2
250gm unsalted butter200gm dark coklat good quality (70% cocoa solids) pecah2kan
50gm kacang hazelnut/walnut yang telah dicincang (optional)
65gm tepung gandum (diayak)
1 sudu kecil baking powder
80gm serbuk koko
360gm gula castor
4 biji telur besar
Cara2
Panaskan oven 180c. Sediakan loyang pembakar. Sapukan sedikit
butter di loyang tersebut. Dalam mangkuk gunakan kaedah double boil cairkan
butter dan dark coklat. Gaulkan rata. Tambahkan kacang dan kacau sebati.
Didalam mangkuk berasingan masukkan serbuk koko, tepung,
baking powder dan gula dan campurkan coklat yang telah dicairkan tadi dan kacau
adunan sehingga sebati. Masukkan telur kacau lagi sehingga texture adunan
menjadi lembut dan silky.
Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang pembakar dan bakar
brownie selama 25 minutes. Jangan bakar terlalu lama kerana hendak mengekalkan
moist yang terdapat di dalam brownie.
Biarkan brownie sejuk dan potong bebentuk chunky squares.
Kalau nak menyedapkan lagi brownie tambahkan ice cream dan coklat.
Yummylicious.
No comments:
Post a Comment