Minggu Italiano, sejak mood
tengah rajin memasak ni banyak juga resepi dah ku cari di internet. Itu hari
aku try buat Shepherd Pie..alhamdullilah menjadi..then aku mencuba pulak buat
lasagna..alhamdullilah menjadi juga oleh kerana aku terlebih mood baik hari tu
aku buatkan brownie untuk dessert ditambah dengan napoleon ice cream yang 3
perisa dan chocolate almond bar. Ah heavenlah jawabnya. Mr. Sam pun happy bila
aku rajin buat-buat ni semua maklumlah orang pemakan.
Buat Lasagna ni ada leceh sedikit
berbanding membuat Shepherd Pie. Kerana Lasagna kita dikehendaki membuat sos
putih. Alhamdullilah menjadi juga sos putih yang dimaksudkan. Oh ye recipe ni
aku ambil dari Cik Epal blog..so kalau hendak tengok bahan, rupa dan cara
menyediakannya silalah ke blog cik epal sebab aku baru try pertama kali jadi
concentrate habis kat resepi tak menyempat nak tangkap gambar. Ada gambar pun
gambar yang Lasagna dah menjadi..
Bahan2
pasta & toppingSatu kotak Pasta lasagna segera (pasta berbentuk keping-kepingan) di celur dan letak minyak sedikit agar pasta tidak melekat di antara satu ngan lain
Keju Parmesan (bahagian topping)
Keju Mozarella (bahagian topping)
Bahan-Bahan
Inti
1 labu bawang
besar kuning (chef onion) (dicincang)6-7 ulas bawang putih
1 tin sos prego (1 tin)
1 tin cendawan butang (dicincang)
500gm (daging cincang)
Serbuk blackpepper dan oregano
2 sudu besar sos cili
Garam secukup rasa
Bahan2 Sos putih
3-4 sudu besar tepung gandum
Butter (setengah blok)
Setengah paket Keju Cheddar (yang sudah diparut)
600ml Susu segar
Garam secukup rasa
Cara memasak
Inti
Tumis bawang
dan bawang putih sehingga naik bau, pastu masukkan daging cincang, garam
secukup rasa, serbuk lada hitam dan oregano. Pastu masukkan cendawan butang dan
2 sudu besar sos cili. Gaul rata. Siap dan ketepikan.
Cara memasak
sos putih
Hidupkan api
kecil. Cairkan butter setelah cair masukkan susu 600ml tadi. Masukkan 3-4 sudu
besar tepung gandum setengah keju cheddar, garam dan gaulkan. Kacau terus
jangan sampai sosnya bergentel-gentel. Bila sos dah agak pekat. Matikan api.
Ok masa untuk
main buat kek lapis haha. Sebelum membuat lasagna ni aku tak guna Loyang besar
sebab tak suka nanti dicuit-cuit belen tak cantik kalau tak habis dimakan. Jadi
aku beli aluminum foil yang bersaiz lasagna macam kat Pizza Hut tu. Jadi boleh
dapat dalam 3 set.
Lapisan
pertama letak inti daging kerana menurut cik epal kalau letak pasta dulu nanti
dia melekat kat base. So inti daging - kepingan lasagna - inti daging – sos putih..faham
so ulang proses yang sama sekali lagi..kalau nak lagi tebal tambah satu lagi
itu pun kalau daging cukup ok..heheh then last sekali taburkan lah cheese
parmesan dan mozzarella cheese.
Pastikan oven
sudah dipanaskan dahulu sebelum membakar lasagnanya ok. Maka lasagna siap untuk
di bakar sehinggalah cheese yang di taburkan itu menjadi cair. Siap untuk di
hidangkan kepada keluarga. Yay.
Macam nilah
rupanya lasagna aku yang sudah siap dibakar. Selamat menjamu selera.
No comments:
Post a Comment