Syairul terhendap-hendap dari
cermin pintu dapur. Dapur kelihatan sibuk seperti selalu. Pelayan restaurant
keluar masuk dari dapur. Namun bayang Chef kesayangannya tidak kelihatan. Apa
yang dia nampak Rizal dan beberapa orang pembantu sedang sibuk membuat kerja.
Syairul mengerutkan dahinya. Mana pergi buah hatinya. Syairul menolak daun
pintu. Ramai pekerjanya tidak perasan akan dia. Lagipun Syairul selalunya berpakai
kemas. Selalu mengenakan jaketnya. Mata Syairul melilau mencari kelibat Iesya
di setiap penjuru dapur. Matanya terpaku kearah seorang seorang wanita berpakaian
chef sedang leka mengacau sesuatu dari sauce pan. Senyuman Syairul semakin melebar
setelah yakin bahawa wanita itu adalah buah hatinya. Syairul melangkah perlahan
menuju ke arahnya. Iesya tidak perasan kerana terlalu khusyuk. Iesya
mengecilkan api di stovenya lalu dibiarkan sauce yang dikacaunya itu mendidih.
Dia menuju kearah cutting board dan mencapai fillet knife. Alaskan salmon
segar itu di hiris nipis. Tangannya pantas mencapai pinggan di hadapannya.
Iesya menuju kearah stove yang ditinggalkannya tadi. Dia mencapai senduk dan
menceduk sedikit sauce wasabi dan di tuangkannya berhati-hati ke atas pinggan
yang diambilnya tadi. Sekeping hirisan salmon itu di letakkanya di atas sauce
tersebut. Dia mencapai isi ketam yang sudah disediakan awal tadi ke atas
kepingan salmon dan diselang selikan kepingan salmon tersebut dengan isi ketam yang
sudah dimasak. Di sekeliling pinggan itu Iesya taburkan sedikit parmesan cheese
yang sudah diparut dan menghiaskannya dengan rocket leave salad dengan lemon wedge.
Iesya mengambil serbuk herb lalu dihiaskan di sekeliling pinggan yang berisi
dish tadi. Hasilnya pinggan yang tadinya kosong, kini kelihatan cantik dan
menaikan selera kepada siapa yang melihatnya. Kombinasi warna salmon dan rocket
leave dan sauce wasabi yang berwarna hijau. Cukup artistic. Syairul mengagumi
hasil kerja tangan Iesya. She’s good.
Iesya pula langsung tidak perasan siapa berdiri di sebelahnya kerana terlalu
asyik menyediakan dan mencantikkan dish tersebut.
“Apa
nama dish ni?,” soal Syairul penuh minat ingin tahu akan nama makanan yang di
sediakan Iesya kerana ia tidak terdapat di dalam menu restaurant mereka. Apa
tidaknya kombinasi warnanya sungguh cantik dan aroma dari dish tersebut sungguh
menyelerakan.
“Napolean Crab,” jawab Iesya tanpa
menoleh. Dia mencapai kain lalu mengelap tangannya.
“Ok can you pass this dish to our Food
columnist,” ujar Iesya seraya menyerah crab napoleon tadi kepada Syairul.
“Food columnist?,” ulang Syairul cuba
mengingati sesuatu. Syairul menepuk dahinya. Dia terlupa terus tentang
appointment yang telah di arranged oleh Maria.
“Mr
Syairul-,” tegur Suzie bila menyedari lelaki yang berdiri berdekatan dengan Chef
Iesya itu big bossnya. Suzie benar-benar tidak perasan kalau tidak tengok
betul-betul. Apa tidaknya Mr Syairul selalu berjaket bila datang melawat
mereka. Hari ini dia hanya berkemeja lengan panjang putih dilipat hampir ke
paras siku dan lagi berseluar slack berwarna hitam. Pakaian rasmi waiter dan
waitress di restaurantnya. Cuma Syairul tidak memakai apron berwarna hitam.
Kalau dia memakai apron tersebut sudah tentu tiada siapa yang perasan.
Cepat-cepat
Syairul meletakkan jari ke mulutnya memberi isyarat supaya Suzie jangan memanggil
namanya. Syairul berjalan mendekati Suzie.
“Ada
masalah Suzie?,” tanya Syairul. Bila dia merasa bosan di pejabat dia rajin turun
ke dapur atau department lain untuk memastikan tiada masalah yang di hadapi oleh
pekerja. Sudah menjadi kebiasaan Syairul dia jarang duduk diam di office. Jadi
para pekerjanya tidak hairan melihat Syairul selalu datang berkunjung.
“Yeah, we short of staff today, Latifah
dan Fauzi ambil urgent leave,” ujar
Suzie seraya mengeluh kecil. Susahlah mereka tidak cukup kaki tangan,
kedatangan food columnist lagi memeningkan kepalanya. Nasibnya baik kerana big
bossnya ada di kitchen.
“Standby duty staff dah call?,” soal Syairul.
“Dah cuma
Nizam aje yang available, we still short
of one people,”
“Ok. Zie
ada apron extra,” ujar Syairul seraya
mengaru kepalanya yang tidak gatal. Dia tidak tahu samada ideanya untuk
membantu itu akan berhasil kerana dia sendiri tidak pernah menjadi waiter
sebelum ini. Namun sebagai seorang ketua dia harus menunjukan contoh boss yang
baik, harus membantu bila berada di dalam keadaan darurat. Lagipun seperti yang
Suzie, assistant banquet managernya kata sekarang rush hour dan mereka kekurangan waiter.
Suzie agak
terperanjat dengan permintaan Syairul. Dia hanya menganggukkan kepalanya lalu menuju
kearah drawer di mana mereka ada menyimpan extra apron untuk pekerjanya.
“Mr Syairul
nak buat apa dengan apron ni?,” soal Suzie ingin tahu.
“Tak apa saya
cover duty hari ni,” jawab Syairul selamba lalu menyarung dan mengikat apron
tersebut. Dia kembali kearah Iesya lalu mencapai pinggan yang berisi Napolean
Crab itu tadi lalu menuju kearah dining.
Syairul
berjalan menuju kearah meja yang Suzie tunjukkan.
“Enjoy your meal, sir,” ujar Syairul. Dia
percaya Maria turut menemani food Columnist
yang bernama Daniel. Apa yang Syairul tahu food
Columnist itu bekerja di Syarikat majalah Wine & Dine dimana ibu
pejabatnya terletak di Paris. Tak sangka Syairul, Maria berjaya membawanya ke
mari. Boleh diharap juga sepupunya itu.
“What is the name of this dish?,” ujar
pemuda itu seraya menoleh kearah Syairul.
“Napolean Crab, sir,” jawab Syairul. Dia
masih lagi berdiri berdekatan dengan mejanya.
Lelaki yang
bernama Daniel itu menganggukkan kepalanya perlahan. Dia mencapai garfu lalu
mencuba sedikit makanan di hadapannya. Dia mengunyah perlahan cuba menikmati
hidangan tersebut. Lelaki itu tersenyum lebar. Tangannya ligat menulis sesuatu
di note padnya.
“Sorry to keep you waiting,” ujar Maria
kepada lelaki yang bernama Daniel. Syairul mengundur setapak bila Maria
menghampiri meja Daniel. Maria tidak perasan akan Syairul mungkin kerana
Syairul mengenakan apron dan tidak berjaket.
“It’s ok, try this dish,” ujar Daniel
seraya menyua garfu berisi napoleon crab ke mulut Maria.
“Hmm simply irresistible,” ujar Maria
seraya tersenyum. Dia mengambil garfunya pula dan mengambil dish itu lalu
disuapkan ke mulutnya kerana merasa sedikit tidak puas baginya kali ini dia
mencalit sedikit wasabi sauce yang menjadi peneman Napolean Crab tadi.
“This is really great,” ujar Maria seraya
menganggukkan kepalanya. Dia menyuap sedikit lagi dish itu ke dalam mulutnya.
“Please call your manager, I would like to
see him,” ujar Daniel kepada Syairul.
“Yes sir,” jawab Syairul seraya berlalu
pergi.
Manager? Why is he looking for manager? Kenapa dia
hendak bertemu dengan Manager dan bukannya Chef. Syairul mengerutkan dahinya merasa
hairan dengan permintaan Daniel meminta manager bertemu dengannya. Syairul
menuju ke bilik pejabat Alvin. Banquet Manager.
“Hi sir, I’m Alvin Banquet Manager, how can I
help you sir,” tegur Alvin sopan.
“I’m asking for the Hotel Manager, not the
Banquet Manager, I nak interview dia,” ujar Daniel kurang senang. Masakan
waiter tadi tidak faham akan arahannya yang begitu mudah di fahami.
“Sorry Alvin, Daniel cari big boss ‘Mr
Syairul’ he supposed to interview him about his new restaurant,” ujar Maria
seraya tersenyum.
“Sorry for the miscommunication, I will call
Mr Syairul right away,” ujar Alvin seraya beredar ke kitchen dimana big
bossnya masih lagi berada di sana.
“Boss, they asking for you not me,”ujar
Alvin.
“Asking for me?,” soal Syairul kurang
mengerti. Syairul memandang wajah Alvin. Bukankah Alvin Banquet Manager, dia
yang akan uruskan semua mengenai restaurantnya.
“Miss Maria said about interviewing you,”
terang Alvin.
“Oh o.k. thanks Alvin, I will attend to him,”ujar
Syairul. Tanpa menanggalkan apronnya terlebih dahulu Syairul menuju kearah meja
di mana Daniel dan Maria sedang menikmati dessert yang di sediakan oleh Iesya
pula.
“Excuse me Sir,” tegur Syairul.
Daniel
menoleh. Matanya bulat memandang kearah Syairul.
“I’m asking for your Hotel Manager,” ujar
Daniel marah. Maria menoleh kearah lelaki yang baru dimarahi Daniel. Hampir
tersembur keluar air dari mulutnya bila terpandang akan wajah lelaki yang
berpakaian seperti waiter. Tak lain tak bukan adalah sepupunya sendiri.
“He is the Hotel Manager, Syairul what happen?
Dah turun pangkat,” jawab Maria terperanjat kerana tidak perasan bahawa lelaki
itu sebenarnya Syairul.
“Long story, sorry to keep you waiting, I
think it’s better to have the interview at my office,” ujar Syairul lalu
tersengih.
Daniel
turut terperanjat bila Maria mengatakan lelaki yang di marahinya tadi itu
adalah President Bahrain Hotel Chain. Sedangkan Maria sendiri tidak percaya
apatah lagi dia yang tidak pernah bertemu dengan Syairul secara peribadi dan
hanya mengetahui mengenai Young President itu melalui majalah. Maria hanya
mengelengkan kepalanya.
bersambung...
No comments:
Post a Comment