Thursday, 20 July 2017

Cinta Rome & Dubai fna JPB - Finale 2





FINALE 2
                        


                       LIA sibuk memasak di dapur. Hari ini merupakan hari istimewa buat mereka berdua. Ulangtahun perkahwinan mereka yang ke-1 setelah dia rujuk kembali dengan Nik. Alhamdullilah semuanya baik-baik belaka, walaupun hidupnya bersama Nik selama 1 tahun ini seumpama roller coaster kerana dia dapat mengingati semula apa yang telah dia lupa setelah dia kemalangan dahulu. Dia dapat mengingati Haider dan Aisya itupun setelah beberapa kali dia minta Nik menceritakan kepadanya tentang Haider, Aisya dan ibu angkatnya Zarina.



Perlahan-lahan memorinya kembali kepadanya. Lia bahagia dan bersyukur dengan kehidupannya sekarang lebih-lebih lagi sudah hamil 5 bulan. Hanya satu sahaja yang membuatkan Lia rasa kekurangan. Iaitu Nik. Lelaki itu terlalu menjaga dan mengambil hatinya. She wants Nik to be comfortable enough in his own skin. Bukan potrayed sebagai suami yang perfect serba serbi. Like no room for error. Lia sukakan Nik kerana dia seorang lelaki yang berkarisma. Kualiti Nik yang Lia kagumi selain dari seorang lelaki yang penyabar dan penyayang.



                        Segala permintaannya yang termampu Nik. Nik akan kotakan. Dia sepatutnya merasa gembira kerana di layan seperti ratu oleh suaminya namun dia rindukan Nik yang di kenali ketika dia baru bernikah dengannya dahulu.




                        “Apa yang diangankan tu??,”




                        Lia terkejut terperanjat bila di tegur seseorang ketika dia sedang mengelamun di hadapan oven.




                        “Ehh Yana! Bila sampai!,” jerit Lia bila menyedari Yana yang menegurnya tadi.




                        “Baru ni, terus cari kau kat dapur bau sedap dari hall tadi!,” ujar Yana lalu duduk di stool berdekatan dengan Island.



                        “Thanks for coming over! I really miss you Yana!,” ujar Lia lalu memeluk Yana lagi.




                        “Me too! Tapi aku musykil lah kenapa wedding anniversary kau invite kawan-kawan kau datang pulak eh! Kenapa tak keluar romantic dinner dengan Nik?,” ujar Yana lalu mencapai kacang gajus goreng yang tersedia di dalam mangkuk di hadapannya lalu di kunyah perlahan. Dia merasa pelik bila Lia menjemput teman rapatnya untuk menghadiri majlis ulang tahun pertama perkahwinan mereka.




                        “Siapa-siapa yang ada kat hall tu?,” ujar Lia tanpa menjawab pertanyaan Yana.




                        “Aku dengan Syarul, Dania dengan pak usu kau!,”




                        “Dania dah sampai?,” ujar Lia dengan wajah terperanjat kerana Dania tidak menemuinya di dapur.




                        “Dah mak buyung tu! Kejap lagi dia cari kau ler! Ah kau dah kenapa?? Muka macam tak happy je!,” jawab Yana lalu tersenyum meleret. Tidak sangka mereka boleh berkawan baik setelah Dania menjadi sebahagian dari keluarga Lia.




                        “Nik!,” jawab Lia ringkas lalu menarik stool di bawah Island lalu duduk.




                        “Nik kenapa?? Dia buat hal lagi ke?,” tanya Yana cemas bila Lia kelihatan sedih. Apa pula yang Nik buat kali ini sehingga temannya sedih.



                        “Buat hal??? Hal apa yang dia buat dulu?,” tanya Lia lalu memandang wajah Yana.




                        “Hal yang dia nak kahwin dengan Dania?,”




                        “Apa Dania!!,” ujar Dania di muka pintu bila dia terdengar namanya di sebut Yana. Pasti mereka sedang mengata tentang dirinya.




                        “Bukan kau ke dulu yang hendak kahwin sangat dengan Nik!,” ujar Yana bila Dania ingin tahu apa yang mereka bualkan tentang diri dia.




                        “Ah itu cerita lama..kau masih marahkan aku lagi ke?,” ujar Dania lalu memandang wajah Lia.




                        “Nak marahkan kau pasal apa eh Dania! Tak ada kuasa aku!,” jawab Lia lalu menjeling Dania.



                        “Habis tu apa yang serious sangat!,” tanya Dania lalu menarik stool di bawah Island. Dia ingin tahu apa yang membuatkan Lia stress sangat.



                        “Aku sedih..sebab Nik tak macam dulu,” jawab Lia perlahan.



                        “Tak macam dulu kenapa? Dia ada perempuan lain ke???,” tanya Dania dengan nada terperanjat.



                        “Issk kau ni cuba dengar aku cerita dulu sebelum bertanya? Aku belum habis cerita lagi kau dah excited!,” ujar Lia lalu menepuk lengan Dania bila wanita itu excited bila dia hendak menceritakan tentang Nik.



                        “Habis kau lambat sangat nak cakap banyak sangat suspen!,” jawab Dania lalu mencapai cashew nut di sebelahnya.



                        Lia menoleh kearah pintu dapur ingin memastikan tiada siapa berada di situ. Dia tidak mahu Nik terdengar akan perbualan mereka. Khuatir suaminya akan berkecil hati pula nanti.




                        “Tak spontaneous macam dulu!,” ujar Lia dengan wajah sedih.



                        “Hah aku pun notice, sejak kemalangan Santa Lucia Nik dah berubah tak seperti dahulu, kau tak boleh salahkan dia Lia! Waktu tu dia kehilangan kau! Of course he felt loss,” jawab Dania menyebelahi Nik.




                        “Of course kau sebelahi Nik sebab kau suka dia kan!,” usik Yana bila Dania berkata demikian.



                        “Isssk choy! Dia pangkat anak sedara aku lah sekarang!,” jawab Dania dengan wajah serious. Sejak dia mengenali Firdaus, hubungan dia sudah mula rengang dengan Nik. Dan akhirnya dia yakin bahawa dia tidak lagi mencintai lelaki itu akan tetapi dia cintakan Firdaus.



                        “Do you know masa Honeymoon aku di Venice dulu Nik pernah pranked aku!,” ujar Lia lalu menuang air ke dalam gelas dan menyerahkan gelas berisi air kepada Yana dan Dania. Dia masih ingat lagi Nik mengenakan dia dahulu. So sweet and dia tidak sangka Nik kreatif.  




                        “Nik pranked kau!!! Are you sure??,” ujar Yana dengan nada tidak percaya. Nik pranked Lia! Belum pernah dia lihat Nik pranked sesiapa semasa mereka di sekolah menengah dahulu. Nik selalu potrayed pengawas yang serious and no nonsense. Dia juga tidak pernah lihat Nik bergurau atau melawak dengan sesiapa di sekolah. Nik memang kacak akan tetapi dia juga lelaki yang boring kerana tidak ada kualiti lain selain dari dia seorang lelaki yang baik dan rupanya sahaja.



                        “Really Nik pranked kau! I’m so surprised!.., sebab yang aku tahu expert bab-bab troll dan pranked orang kau berdua sahaja masa di sekolah!” jawab Dania lalu membesarkan matanya kerana tidak percaya Nik yang dia kenal pandai pranked.



                        Lia dan Yana tersenyum gelihati mengenangkan kenakalan mereka semasa di sekolah. Cakap sahaja apa pranked dan troll yang mereka tidak lakukan kepada teman-teman mereka di sekolah dahulu. Semua mereka cuba. Dan mereka juga yang selalu didenda Nik dan Dania kerana perbuatan nakal mereka.




*****



                        Nik kembali ke ruang tamu lalu menyerahkan gelas berisi air kepada Haider yang sedang duduk disofa memerhatikan pekerja event planner meletak balloon berwarna pastel di Arc yang tersedia di ruang tamu Nik. Uncle Firdausnya dan Syarul suami Yana sedang rancak berbual di verandah. Nik duduk di sebelah Haider turut memerhatikan mereka melakukan kerja mereka menghiasi dan mengindahkan ruang tamunya.



                        “1st year anniversary dah macam baby shower!,” ujar Haider lalu meneguk minumannya perlahan.



                        “Lia’s idea, 2 in 1 katanya,” jawab Nik ringkas. Dia tidak menyangka Lia mahu mengundang teman-teman dan keluarga pada ulang tahun perkahwinan mereka. Dia sudah plan hendak membawa Lia short getaway di Bintan namun Lia tidak mahu. Katanya dia mahukan kelainan untuk anniversary mereka. Family and friends bonding.



                        “Dah macam 10 years anniversary!,” usik Haider lalu tersenyum.




                        “Do you think I’m a boring person?,” tanya Nik tiba-tiba tidak terasa hati dengan usikan Haider.




                        “Honestly..ya you quite boring person Nik!,” jawab Haider tanpa berselindung. Nik teman rapatnya. Sebagai teman dia akan beri jawapan yang jujur walaupun jawapan itu tidak sedap di dengar.



                        “Really!,” ujar Nik ringkas lalu bangkit dari sofa dia menuju kearah pekerja event planner yang sedang memanjat anak tangga untuk memasang banner.



                        Haider duduk memerhatikan Nik berkata sesuatu kepada pekerja itu. Pekerja itu menyerahkan banner kepada Nik. Nik mengambil banner itu dari tangan pekerja itu lalu memanjat anak tangga untuk memasang banner. Haider tersenyum bila Nik tiba-tiba mahu membantu pekerja event itu.




****




                        “Apalah kau ni Lia! Kau patut bersyukur dapat suami baik macam Nik tu tau!,” ujar Yana bila Lia mengatakan Nik lelaki boring.




                        “Ya..Nik is a good husband Lia and loyal too! You should be grateful!,” jawab Dania pula menyokong pendapat Yana.



                        “Eh siapa kata aku tak bersyukur dapat Nik! Aku bersyukur sangat ok! Aku cuma rindukan kemesraan kami dahulu itu sahaja, maybe I should start it first! Pranked dia!,” ujar Lia lalu tersenyum.



                        Pranngggggg!!!!



                        Mereka bertiga tersentak terperanjat bila terdengar bunyi kuat seperti benda terjatuh dari ruang tamu.



                        “Lia!!!!,”




                        Lia bingkas bangun dari kerusi lalu bergegas keluar ke ruang tamu bila terdengar pak usunya menjerit memanggil nama. Yana dan Dania turut bergegas keluar ingin tahu apa yang telah berlaku.




                        “Ya Allah! Haider apa yang telah berlaku!,” ujar Lia panic bila Nik terbaring di sebelah tangga tidak sedarkan diri. Haider berada di sebelah Nik.




                        “He fell from the ladder masa hendak pasang banner, his head might hit on the floor,” ujar Haider tenang kerana dia tidak mahu Lia merasa panik. Dia memeriksa tengkuk Nik perlahan untuk memastikan tiada kecederaan yang dialami di situ. Dia tidak segera mengangkat Nik kerana khuatir lehernya cedera dan boleh menyebakan tulang tengkuknya patah. Haider cuba menyedarkan Nik dengan memanggil namanya beberapa kali.



                        “Abang..abang..,” ujar Lia lalu mengosok lengan Nik perlahan. Dia mula merasa cemas bila Nik tidak memberi respon atau tindak balas bila namanya di panggil. Dia memandang wajah Haider bila lelaki itu tidak melakukan sesuatu bila Nik masih belum sedar.



                        “Nik!,” ujar Haider lagi.




                        “Why is he still not responding Haider???,” ujar Firdaus bila Nik masih tidak sedar. Firdaus mengeluarkan handphonenya lalu mendial nombor kecemasan.



                        “How this thing happen! Kenapa pulak Nik yang panjat pasang banner?,” ujar Lia dengan wajah cemas risau melihat keadaan Nik. Lia tidak pernah ambil ringan jika kecederaan melibatkan kepala sementelah lagi Nik pernah cedera di bahagian kepala dahulu.



                        Nik mengerakkan kepalanya perlahan lalu membuka matanya. Dia tidak tahu apa yang telah berlaku kerana sebaik sahaja dia membuka mata di lihat empat pasang mata memandang wajahnya.



                        Yana memberi segelas air kepada Lia, Lia menyuakan gelas air putih itu ke mulut Nik. Nik meneguk air putih perlahan lalu menyerahkan gelas air putih separuh minum itu kembali kepada Lia.



                        “Thanks! What happen?,” ujar Nik lalu duduk bersandar di dinding. Dia tidak terus bangun berdiri kerana Haider tidak membenarkan dia berbuat demikian. Dia mahu Nik duduk agar perjalanan darahnya kembali stabil semula.




                        “You fell and fainted,” jawab Haider lalu menyentuh bahu Nik.



                        “Thanks Doctor,” jawab Nik lalu menyentuh tengkuknya perlahan.



                        “Doctor??!! Hai sejak bila pulak kau panggil aku doctor!,” usik Haider bila Nik memberi respon begitu.



                        “Abang..you ok tak ni? Nak pergi ke clinic?,” ujar Lia lalu menyentuh lengan Nik.



                        “Huh??!!! Abang??,” ujar Nik terperanjat lalu menoleh memandang kearah wanita yang memanggilnya abang tadi.                  



                        “Haider!! Are you sure Nik is ok? He doesn’t look ok to me!,” ujar Lia dengan wajah risau bila Nik kelihatan seperti orang keliru. Tadinya dia mengucapkan terima kasih kepada doctor dimana dia tidak pernah memanggil Haider doctor sebelum ini.



                        “I’m ok cuma I hairan you call me abang?? Have we become friends or something??,” ujar Nik lalu memandang wajah Lia dengan wajah pelik.




                        “Friends!!! I’m your wife!,” jawab Lia dengan nada terperanjat kerana dia tidak menyangka Nik akan berkata demikian. Friends!!!



                        “Wife??? Since when I kahwin??..Natalia awak jangan nak buat perangai lagi dengan saya?? Awak tak serik di denda ke?,” ujar Nik dengan wajah serious.



                        “What???!!!,” ujar Lia pelik lalu menoleh memandang kearah Yana dan Dania.




                        “Nik denda apa?? What are you talking about Nik?,” celah Dania kurang sabar lalu menampar lengan Nik bila Nik mengataka dia mahu mendenda Lia. Pelik sungguh dia lihat Nik. Nik ingat dia masih berada di zaman persekolahan lagi.




                        “Ah Dania please don’t tell me you pun tak hendak denda Lia dan sudah berkawan dengan dia?,” ujar Nik menoleh memandang wajah Dania pula.




                        “Nik..look at me, do you know me??,” ujar Haider pula bila Nik kelihatan bingung.



                        Nik menoleh memandang wajah lelaki yang memintanya dia memandang ke arahnya.




                        “Yes! You the doctor,” jawab Nik ringkas.




                        “What!! How could it be possible?? It’s just a minor fall..,” bisik Haider perlahan kerana dia tidak mahu Nik mahupun Lia terdengar bisikannya. Mana mungkin tekanan di kepala Nik tadi kuat sehingga Nik lupa ingatan?




                        “So?? Haider? What’s going on? Kenapa dengan Nik?,” ujar Lia dengan wajah cemas. Dia menghampiri Nik.




                        Nik memandang wajah Lia dengan pandangan yang tidak menyenangkan. Dia tahu Lia pasti mahu mengenakan dia lagi. Apa lagi masalah yang telah Lia beri padanya.




                        “I kat mana ni?? Why am I here? What have you do to me this time Lia??,” ujar Nik lalu memandang wajah Natalia dengan wajah pelik bila menyedari dia tidak berada di sekolah mahupun berada di rumahnya.




                        “Do apa??? Haider!!!,” ujar Lia sebak bila Nik masih tidak tahu siapa dirinya. Dia mula merasa tidak sedap hati.




                        “Nik..Nik look at me?? You tahu you di mana sekarang?,” tanya Haider lalu memandang tepat ke wajah Nik.




                        “My head hurts!,” ujar Nik mengelengkan kepalanya perlahan lalu mengurut kepalanya perlahan.




                        “Ini tak boleh jadi we have to send him to hospital,” ujar Haider bila Nik mula merasa sakit kepala. Ada baiknya Nik di hantar ke hospital cepat sebelum keadaannya menjadi lebih parah. 




                        “Hospital???,” ujar Lia terperanjat bila Haider menyarankan Nik perlu di hantar ke hospital.




                        “What did you do to me Lia??,” ulang Nik dengan wajah kecewa.




                        “Sayang..I buat apa pada you?? Maafkan I jika I ada buat salah pada you,” ujar Lia sebak. Kolam matanya mula di penuhi air. Ya Allah apa yang telah dia lakukan?? Dia merasa sedih dan sebak melihat keadaan Nik seolah-olah dia sedang menderita dan menahan kesakitan.




                        “Kenapa Natalia?? Kenapa awak suka buat macam ni pada saya??,” ujar Nik lalu memandang wajah Lia.




                        “I buat apa sayang?? I’m sorry….,” ujar Lia sebak air matanya mengalir perlahan.




                        “Apa yang telah you buat pada I sehingga I tak boleh hidup tanpa you sayang,” ujar Nik lembut lalu memandang wajah Lia.




                        “What??!!,” ujar Lia terperanjat lalu menyeka airmatanya.




                        Yana dan Dania sudah tersenyum meleret bila Nik berkata demikian. Dia tidak menyangka Nik pandai berlakon sehingga semua panic tadi. Alololo sweet lah sangat.




“Apa yang telah you buat pada I sehingga I tak boleh hidup tanya you sayang,” ulang Nik bila Lia kelihatan kaget.



CIA!!CIA!!CIA!!,” ujar Yana dan Dania serentak.



Nik tersenyum bila mereka berbuat demikian ini bermakna pick-up linenya benar-benar menjadi.



“Eii abang jahat! Tak lawak eh! Oh dah pandai buat pick-up line bagai ni semua..mana belajar,” ujar Lia geram lalu mencubit lengan Nik berkali-kali kerana dia panic dan kalut tadi kerana memikirkan keadaan Nik. Nik mengenakannya dengan pick-up line. Lia mengesyaki Nik terdengar akan perbualan dia dengan Yana dan Dania semasa mereka di dapur tadi. Dia tidak menyangka Nik buat ini semua kerana mahu menyenangkan hatinya.   




“Untuk Lia, abang sanggup belajar pick-up line ni semua moga isteri abang gembira dan senang dengan abang,” ujar Nik tersenyum lagi.




“Betul abang sanggup???,”




“Sanggup??,” ujar Nik pelik.




“Ya sanggup menjadi imam Lia hingga ke Jannah!,” jawab Lia lalu tersenyum meleret.




“CIA!! CIA!! CIA!! Seri!,” jawab mereka semua serentak lalu ketawa bila Lia membalas pick-up line Nik.




Nik tidak terkata lalu mengelengkan kepalanya perlahan bila isterinya tersenyum meleret membalas perbuataannya. Senyuman manis isterinya yang dirindui selalu. Untuk Lia dia sanggup lakukan apa sahaja yang termampu.  Hiburkan hati Lia. Namun begitu dia tidak sanggup berenang di lautan api dan ke bulan untuk memetik bintang.







The End